Värske ÜRO kliimaraporti valguses ei saa lihatarbimise vähendamisest mööda vaadata

  • 17 august 2021

Eelmisel nädalal avaldatud värske raporti kohaselt on seis kliimasoojenemisega kriitiline ning kiired sammud vajalikud, et peatada kasv kõrgemate temperatuurideni. Teadlaste hinnangul soojeneb kliima 2030. aastate alguseks 1,5 kraadi, kuid suurema temperatuuritõusu ära hoidmiseks vajame kiiret tegutsemist ja harjumuste keskkonnasõbralikumaks muutmist.

Ühe osana inimtekkelisest kliimasoojenemisest toob raporti koostanud teadlaste grupp välja lihatootmise ja loomakasvatuse mõju globaalsele temperatuuri kasvule.

Foto: Unsplash


“Tööstuslik looomakasvatus on ressursikulukas ja suure keskkonnajalajäljega, sest farmiloomi on väga suur hulk, 60 miljardit üle maailma. Nad toodavad palju metaani ning lisaks kulub ühe kilo veiseliha tootmiseks kuni 20 kg loomasööta. Kui minimeerime toidulaual liha koguse ja asendame selle maitsvate taimsete valguallikatega, saame anda olulise panuse globaalse soojenemise vähendamisse,” kommenteeris Karin Kanamäe, Taimse Teisipäeva koostööjuht. 

ÜRO andmetel moodustab globaalne loomakasvatus 14,5% kasvuhoonegaaside heitkogusest, mistõttu kutsuvad kliimateadlased üles ühe sammuna toidulaual lihatoodete osakaalu vähendama. Kuna lihatootmises kulub palju ressursse, on Taimse Teisipäeva kampaania sõnum, et lihatarbimise vähendamine on hea viis nende mõjude vähendamiseks. 

Lihatarbimine on kasvutrendis ka Eestis. Statistikaameti andmetel tarbib keskmine eestlane ligi 80 kg liha aastas, mis on 2–3 korda rohkem kui riiklikes toitumissoovitustes. Taimne Teisipäev on Eesti kampaania, mis pakub kasulikke võimalusi rohkem taimset toitu menüüsse lisada ja lihatarbimist maitsvalt vähendada. Kampaania kooliprogrammiga on liitunud üle 10% Eesti koolidest, kus pakutakse teisipäeviti maitsvat taimset koolilõunat. 

Sulle meeldis see artikkel ja soovid anda panustada taimse toidu edendamisesse? Toeta meid siin: LINK.