Taimne toitumine soodustab vastupidavust ja taastumist

  • 19 juuli 2021

Oled Sa kunagi end tabanud mõttelt või kuulnud kedagi mõistatamas, kas taimne toitumine võiks sobida ka sportlastele? Mitmed viimaste aastate uuringud on keskendunud taimetoitluse ning aktiivse elustiili koosmõjule ja tulemused võivad olla paljude jaoks üllatavad. 

Yale’i teadlaste poolt läbi viidud uuringus selgus, et taimetoitlastel on poole suurem kehaline vastupidavus kui igapäevaselt liha, piima ja/või muna tarbivatel inimestel. Uuringu tulemust kinnitab ühes Taani ülikoolis tehtud test, kus selgus, et  liha- ja taimetoitu söövad mehed võivad jalgrattal pedaalida 114 minutit enne lihasepuudulikkuse tekkimist, kuid liharikka dieediga sõitjad said enne lihasepuudulikkuse tekkimist sõita vaid 57 minutit. Täistaimetoitlust eelistavad ratturid said keskmiselt pedaalida lausa 167 minutit!

Vastupidavussportlaste jaoks on äärmiselt oluline südame-veresoonkonna tervis, kuna neil on keskmisest suurem risk ateroskleroosi ja südamelihase kahjustuste tekkeks. Taimne toitumine mängib südame- ja veresoonkonna tervises võtmerolli. Taimne toidulaud parandab lipiidide kontsentratsiooni keharakkude plasmas, hoiab vererõhku kontrolli all ning reguleerib normaalset vere glükoosisisaldust. Kuna taimedes on tavaliselt palju süsivesikuid, soodustavad nad glükogeeni tõhusat ladustamist, aitavad parandada veresoonte voolu ja kudede hapnikuga varustamist. Seetõttu aitabki taimne toitumine parandada sooritusvõimet.

Lisaks on soodustab taimne toitumine ka kiiremat taastumis- ja paranemisprotsessi. Taimne menüü võib paranemisprotsessi ajal olla optimaalne, kuna ta aitab kehal reguleerida põletiku taset (mida iseloomustavad veresoonte suurenemine, vere lekkimine kudedesse ja antikehade vabanemine) pärast vigastust. Põletik on osa keha immuunvastusest vigastustele ja ärritavatele ainetele. Teadlased usuvad, et endotoksiinid – teatud tüüpi loomsetes saadustes sisalduvad bakterid – võivad sattuda inimese vereringesse ja põhjustada põletikku. 

Taastumist soodustavad ning põletikuvastaste omadustega toiduained, mida me kõik võiksime oma menüüsse lisada, on näiteks peet, antioksüdantide rikkad marjad, tumerohelised lehtköögiviljad, küüslauk, sibul, ingverijuur, kurkum ja soja.

Need taimse toitumise omadused võivad (vastupidavus)sportlastele pakkuda ohutust ja jõudlust.