Itaaliast pärit focaccia on pärmiga kergitatud kohev ja krõbeda koorikuga sai. Proovi ka kätt sotsiaalmeedias populaarseks saanud trendis, milles taignale erinevaid köögivilju nagu kirsstomateid ja punase sibula viile ning ürdioksi lisades saad saia loominguliselt kaunistada.
- Kuna focaccia taigen nõuab pikka kerkimist, alusta sellega juba vähemalt 4 tundi enne saia ahju panekut. Sega suures kausis kokku kuivpärm, sool, suhkur ja jahu. Seejärel lisa alguses pool käesoojast veest, sega läbi ning lisa teine pool veest ning õli ja sega uuesti.
- Sõtku tainast käsitsi 15 minutit või elektrimikseriga 10 minutit. Kui taigen tundub liiga märg, lisa vähehaaval mõned spl jahu juurde, et taigen liialt ei kleepuks. Kui sõtkud tainast käsitsi köögilaual, õlita tööpind ja käed.
- Kui taigen vetrub näpuga vajutades tagasi, pane taignapall kaussi ning lase sel puhta köögirätikuga või toidukilega kaetult soojas toanurgas 3-8 tundi kerkida.
- Kata keskmise suurusega (30×40 cm või 24 cm diameetriga) ahjunõu küpsetuspaberiga ning määri see 5 spl õliga.
- Aseta taigen ahjunõusse, aja see kätega laiali ning kata jälle toidukile või köögirätikuga. Lase taignal taas vähemalt tund aega kerkida.
- Lõika valmis tomatid, sibulad, päikesekuivatatud tomatid, oliivid või muu meelepärane, millega saia kaunistama hakkad.
- Eelsoojenda ahi 230-240 kraadini.
- Võta taigen välja ning vajuta sellesse näppudega väikesed lohukesed. Aseta köögiviljad, pesto ning ürdid focacciale. Sega kokku 3 spl õli ja 2 spl vett ning nirista see köögiviljadele, et vältida nende kõrbemist. Lisa ka soolahelbeid.
- Lõpuks saad saia ahju panna! Lase sel mõned minutid 240 kuumuses ahjus olla ning keera siis kuumus 200 kraadile. See on oluline krõbeda kooriku tekkimiseks.
- Küpseta saia 25-30 minutit, kuni saial on hele kuldne koorik. Lase focaccial 10 minutit jahtuda ning naudi soojalt!