Šokolaadikook ja peedismuuti – põnevad retseptid tervislikust peedist

  • 2020-08-29T11:35:02

Peet, täpsemalt punapeet, on üks levinumaid köögivilju meie söögilaual. Peet on kõrge vitamiini- ja mineraalainete sisaldusega. Selles köögiviljas leidub nii C, B kui ka E-vitamiini, mineraalainetest näiteks magneesiumi, joodi, rauda ja kaaliumi. Samuti on ta ka kõrge antioksüdantide sisaldusega. 

Lihtne peedi-küüslaugu salat, röstitud peet või boršisupp on aga igavaks muutunud. Soovid nende asemel hoopis midagi huvitavamat peedist teha? Taimne Teisipäev jagab sinuga kolme huvitavat retsepti.

1) Peedihummus

Peedihummus sobib hästi dipikastmena juurviljadele või määrdena leiva peale.

Vaja läheb:

  • 1 väike röstitud peet
  • 425 g konserv kikerherneid 
  • 1 sidruni riivitud koort
  • 1/2 sidruni mahla
  • 2 küüslauguküünt (peeneks hakitud)
  • 30 g tahiinit
  • 60 ml ekstra neitsioliiviõli
  • maitse järgi natuke soola ja musta pipart

Valmistamine:

Rösti peet fooliumis tund aega 190 kraadi juures. Lase jahtuda ja koori peet. Lõika peet tükkideks ja püreesta. Lisa ülejäänud koostisosad peale oliiviõli ja püreesta. Püreestamise ajal lisa ka oliivõli. Maitsesta vastavalt soovile. Kui segu jääb liiga paks, võid lisada ka natuke vett.

Peedismuuti

Vaja läheb:

  • 1 punapeet
  • 1 granaatõun
  • 3 õuna või 150 ml õunamahla
  • 1 tl vahtrasiirupit
  • 120 ml vett
  • 3 jääkuubikut

Valmistamine:

Koori granaatõun ja eralda seemned. Puhasta peet ja lõika rõngad. Pressi õuntest mahl välja (või kasuta valmis õunamahla). Pane kõik koostisosad blenderisse, lisa jää, vahtrasiirup ja vesi ning püreesta ühtlaseks smuutiks. Serveeri kohe.

3) Peedi-šokolaadikook

Vaja läheb:

  • 300 g peedipüreed (läheb umbes 1 ja pool tavalise suurusega peeti)
  • 200 ml taimset piima
  • 3 spl linajahu
  • 9 spl vett
  • 100 ml õli
  • 160 g täisterajahu
  • 190g rafineeritud nisujahu
  • 40 g kakaod
  • 75 g fariinsuhkrut
  • 75 g rafineeritud suhkrut
  • 0,5 tl soola
  • 1,5 tl soodat
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • Kate
  • 150 g tumedat šokolaadi
  • 200 ml kookospiima

Valmistamine:

Peedipüree jaoks rösti peedid ahjus, kuni nad on pehmed. Lase natuke jahtuda ja püreesta saumikseriga või kannmikseris püreeks. Sega kokku linajahu ja vesi ning jätta 5-10 minutiks seisma. Sega peedipüree, taimne piim, õli, linajahu ja vee segu kokku. Teises kausis sega kokku kõik kuivained. Lisa kuivainetele vedelate koostisosade segu ja sega korralikult läbi. Kalla segu küpsetuspaberiga kaetud 24 cm vormi ja küpseta 180 C juures 50-55 minutit. Võta ahjust välja ja lase jahtuda. 

Soovi korral võid koogi katta ka šokolaadikreemiga. Kreemi  jaoks lase kookospiim kuumeneda ja kalla katki tehtud tumeda šokolaadi peale. Lase natuke seista ja sega kuni šokolaad on sulanud ja tekkinud ühtlane mass. Lase jahtuda ja pane mitmeks tunniks külmkappi tahenema või natukeseks ajaks sügavkülma. Kalla segu  koogile ja aja laiali. 

Soovitus: Koogi vahele võid panna ka hapukat kirsimoosi.