Riigikogu liige Raimond Kaljulaid on suur taimse toidu ning aasiapäraste toitude austaja. Sel kuul sai ta kõik oma oskused mängu panna, kui osales Kliimaväljakutses, mis näeb ette 22 päeva taimse toidu eelistamist, et juhtida tähelepanu keskkonna ja toiduvalikute seostele.
Yakisoba on Jaapani nuudliroog ja selle retsepte on väga palju erinevaid. “Meie peres on see üks nädalavahetuse lemmikuid. Lihtne valmistada ja alati maitsev,” kiidab Kaljulaid.
Valmistamiseks on vaja:
- Yakisoba nuudlid (neid saab osta näiteks MoMo e-poest)
- Juurviljad (Raimond eelistab porgandit, suvikõrvitsat, paksoid, shiitake seeni, küüslauku, rohelist sibulat)
- Kastme valmistamiseks: sojakastet, palmisuhkrut, worchesteri kastet ning tai tšillikastet
Kuna valmistamine käib kiiresti, siis tuleb kõik varem ette valmistada.
- Lõika valitud juurviljad enda maitse järgi tükkideks.
- Valmista kaste, segades kokku võrdsetes osades palmisuhkrut, sojakastet, worchesteri kastet ja vett ning lisa tai tšillikastet umbes neli korda vähem kui teisi koostisosi (nt neli supilusikat palmisuhkrut, sojakastet, worchesteri kastet ja vett ning üks supilusikas tšillikastet).
- Pane pann tulele, lisa õli ja peeneks hakitud küüslauk.
- Lisa juurviljad ja prae nad läbi, kuni nad on sinu maitse järgi valmis.
- Vahepeal võta sõel ja loputa yakisoba nuudleid kraanivee all. Nuudlid on pakis ühes tükis ja kokku kleepunud. Eesmärk on eralda nuudlid õrnalt üksteisest.
- Lisa nuudlid pannile. Tavaliselt valmivad nad üsna kiiresti, 2–3 minutiga.
- Kui nuudlid on olnud minuti pannil, sega uuesti korralikult läbi kaste, lisa kastet ning sega nuudlid ja juurviljad hoolikalt läbi, et kaste jaotuks ühtlaselt.
- Proovi nuudleid – kui need on valmis, siis ongi Yakisoba valmis.
Kliimaväljakutse alustas esmakordselt 1. oktoobril ning kutsub kõiki osalejaid üles keskkonna nimel taimset toitu eelistama. Selleks jagatakse osalejatele retsepte, nippe ja infot toitumise kohta. Kliimaväljakutse on olnud äärmiselt edukas nii Taanis kui Norras. See on osa Taimetoidu Väljakutse algatusest, mis alustas mullu oktoobris ning milles on seni osalenud juba pea 10 000 inimest.