Üha rohkem inimesi on otsustanud oma toidulauale lisada taimseid toite, mis sisaldavad palju puuvilju, köögivilju, ube, pähkleid ja seemneid. Nende toitude mitmekülgne söömine tugevdab keha oluliste vitamiinide, mineraalide, tervislike rasvade ja valkudega. Siiski tuleks hoolitseda ka selle eest, et toidus oleks piisavalt rauda, valku, kaltsiumi, vitamiini B12 ja D-vitamiin.
Miks on taimne toit kasulik?
- Hea südametervisele. Liha- ja piimatoodetes on kolesteroolitaset tõstvaid küllastunud rasvu, mille liigne tarbimine võib suurendada südamehaiguste ja insuldi riski. Taimsed toidud sisaldavad aga näiteks palju kiudaineid, mis on südamele head.
- Võib madaldada vähiriski. Taimsed toidud sisaldavad palju kiudaineid, vitamiine ja fütokemikaale (taimedes leiduvaid bioloogiliselt aktiivseid ühendeid), mis tugevdavad tervist. Töödeldud ja punase liha liigsel tarbimisel võib vähirisk aga suureneda.
- Tervislik kaal. Taimse toiduga on kergem oma kaalul silma peal hoida, sest üldiselt sisaldab see võrreldes loomsete toitudega vähem kilokaloreid ja rasva. Seetõttu ei pea taimse toiduga nii rangelt ümber käima, kuna vajaliku arvu kalorite ja toitainete kätte saamiseks võib korraga rohkem süüa.
- Võib ennetada II tüübi diabeeti. Uuringud on näidanud, et inimestel, kes eelistavad taimset toitu, on madalam veresuhkru tase ja tänu sellele võib neil väheneda II tüüpi diabeedi tekkerisk kuni 78%.
- Säravam jume. Piimatoodete söömine võib olla erinevate nahaprobleemide põhjustajaks, levinuim näide on akne. Süües vähem piimatooteid ja rohkem kaltsiumirikkaid puu- ja köögivilju, tarbid naha jaoks kasulikke antioksüdante ja vitamiine.
- Võib väheneda artriidivalu. Probiootiliste taimsete toitude (nt fermenteeritud köögiviljade ja eluskultuuridega taimsete jogurtite) söömine võib suurendada heade bakterite arvu jämesooles, aidates ühtlasi kaasa toitainete imendumisele ja põletike vähendamisele.
- Kehale rohkem toitaineid. Täisväärtusliku taimse toidu puhul koosneb toidulaud peamiselt täisteratoodetest, puu-, juur- ja köögiviljadest, kaunviljadest, pähklitest ja seemnetest. Nendes toitudes on hulgaliselt kehale hädavajalikke toitaitaineid, mida ainult liha-, piima- ja munatoodetest paraku ei saa. Näiteks kiudained, antioksüdandid, kaalium, magneesium, folaat ning A-, C- ja E-vitamiinid ja palju muud.
- Säästad keskkonda. Üks tõhusamaid viise oma süsiniku jalajälje vähendamiseks on tarbida vähem loomseid toite. Lihatootmiseks kulub palju metsamaad, vett, transporti ja toodete töötlemist, mis koormab keskkonda. Taimse toidu kasvatamiseks on vaja aga tunduvalt vähem maapinda ja vett, mistõttu on see üks lihtsamaid, maitsvamaid ja tõhusamaid viise oma keskkonnamõju vähendamiseks.
Väikeste sammudega taimse toidu osakaalu suurendamine oma toidulaual on üks lihtsamaid viise, kuidas tugevdada tervist ja hoida keskkonda. Alusta näiteks taimsetest teisipäevadest, mil igal teisipäeval sööd vaid taimseid toite. See väike muudatus on suure mõjuga sinu tervisele ja sind ümbritsevale planeedile. Ideid ja maitsvaid retsepte leiad Taimse Teisipäeva kodulehelt.