Kookospähkel on kookospalmi vili. Euroopas on kookos toidulaual võrdlemisi haruldane. Samas kolmandikus maailmas on tegemist igapäevase toiduainega. Näiteks Vaikse ookeani lõuna- ja lääneosas elavate saarerahvaste seas on kookospähkli kasulikud omadused olnud tuntud tuhandeid aastaid ja seal saadakse kookosest mõnes piirkonnas lausa 60 protsenti päevasest kaloraažist.
Kookost kasutatakse toitudes värskelt, kuivatatult, piimana või kreemina. Värskelt saab süüa kookost küpsetamata, läbistades koore noaga ning süües lusikaga. Kuivatatult kasutatakse paljudes eelroogades, suppides, praadides kui ka magustoitudes. Riivitud kookospähklit kasutatakse paneerimiseks ning dekoreerimiseks. Piimana leiab erinevaid kasutusviise nii soolastes ja magusates toitudes. Viljalihast pressitakse ka kookosõli ehk kookosrasva, mida kasutatakse küpsetamisel, praadimisel.
KOOKOSPÄHKLI ETTEVALMISTAMINE :
Alusta aukude torkamisest, kus asuvad pehmed kohad. Kalla pähkli sees olev kookospähklivesi anumasse. Seejärel purusta koor kaheks, keerutades pähklit aeglaselt laual ning lüües haamriga keskele. Eemalda valge viljaliha. Kui tekib sellega raskusi siis võib panna 180 kraadisesse ahju 30 minutiks, kuumutamise tulemusel koor puruneb ja viljaliha on lihtsam eemaldada.
Kookospähkli avamist ja kookospiima kodust valmistamist võid vaadata videolt.
KOOKOST TASUB SÜÜA, SEST :
Kookos sisaldab palju kaaliumit, vaske, rauda, magneesiumi, foolhapet, tzinki, fosforit, B-vitamiine.
Aitab toetada immuunsust ja kiirendab ainevahetust.
Teeb meid ilusaks ja rahustab ärritunud nahka.
TOITUMISALANE INFO (100 g):
Energiasisaldus 366kcal, rasva 36g, süsivesikud 11g, kiudained 7.3g, valgud 3.2g.
Kaalium 370mg, magneesium 41mg, fosfor, 94mg, raud 2.1mg, vask 0.32mg.
B- vitamiinid 0.10mg, C-vitamiin 3mg.
RETSEPT: Riisipada kookose ja rohelisega
Kõige maitsvam jääb see roog kiudainerikka punase riisiga, mille pähkline ja magus maitse on kookosele täiuslik paariline. Arvesta, et valget riisi kasutades jääb roog kollasem – selle rõhutamiseks võiksid ka safranit lisada, punasega aga kirjum ja kindlasti tervislikum, kuna punase riisi teradelt on eemaldatud vaid pealmine mittesöödav kiht.
VAJA LÄHEB:
– 4 dl (punane) riisi
– 100 g rohelist sibulat
– 2 spl kookosõli
– 1 tl jahvatatud kurkumi
– 1 tl purustatud musta pipart
– 1 purk kreemjast kookospiima (400 ml)
– soovi korral safranit
– 1 tl soola
– 0.5 tl purustatud musta pipart
– 100 g lehtkapsast või spinatilehti (või muu roheline)
– 1 dl kookoslaaste
– 1 spl (mustad) seesamiseemneid
– 1 tk laimi
VALMISTAMINE:
1. Loputa riisi sõelal, kuni vesi jääb puhtaks, jäta sõelale nõrguma.
2. Haki sibulavarred, tõsta natuke kaunistamiseks kõrvale. Sulata poti põhjas kookosõli ning prae selles madalal kuumusel sibulahaket koos kurkumi ja pipraga mõned minutid.
3. Lisa riis, kookospiim, safran (kui kasutad) ning sool ja pipar. Täida kookospiimapurk veega ja vala seegi potti. Sega hoolikalt, et riis ei jääks tükki ning lase kaane all keskmisel kuumusel keema tõusta. Siis alanda kuumust ja hauta 15–25 minutit (valget riisi vähem, punast kauem), kuni riis on parajalt pehme.
4. Vahepeal rebi lehtkapsa- või spinatilehed tükikesteks. Rösti kookoslaastusid ja seesamiseemneid kuival pannil, kuni need muutuvad aromaatseks (umbes 5 minutit). Riivi laimi koor ja lõika vili sektoriteks.
5. Kui riis on peaaegu pehme (15–25 min järel), siis tõsta lehetükid riisile, kata kaanega ja lase rohelisel kuumas aurus 7–8 minutit pehmeneda. Seejärel lisa riivitud laimikoor ja sega potitäis õrnalt läbi. Kui vaja, lisa veel soola ja pipart.