Brokoli

Tutvustame teile ühte meie absoluutset lemmikut- Brokolit!

Maailma kõige tervislikuma köögivilja tiitlit kandev brokoli, teise nimega ka spargelkapsas ja asparkapsas, on roheliste õisikutega kapsaline, millest saab valmistada salateid, vokitoite, suppe, pirukatäidist või ahjurooga. Brokoli sobib ideaalselt ka toorelt suupistevaagnale koos dipikastmega.
Brokoli ostmisel vali võimalikult kompaktne ja tumedavärviline vili, millel võiks olla punakaslilla kõrvaltoon. Hästi valmistatuna on brokoli väga maitsev, vähekaloriline ja kehale tervisliku mõjuga.
Kuidas brokolit säilitada ja valmistada? Pärast ostmist kata vili kilega ja säilita külmkapi külmemas osas kuni 3 päeva, hiljem võivad hakata õisikud avanema ja vili kaotab oma hea maitse ning välimuse. Brokoli ei vaja pikka valmimisaega, vaid piisab paarist kolmest minutist keevas vees või viiest minutist kuumas aurus.

BROKOLIT TASUB SÜÜA, SEST: 
— selles on rohkesti on rauda, kaaliumi, kaltsiumi, fosforit;
— sisaldab karotenoide, nagu beetakaroteen ja luteiin, samuti foolhapet, C- ja K-vitamiini ning mitmeid B-rühma vitamiine;
— tänu suurele kiudainete sisaldusele on kergesti seeditav sobides ka mao- ja soolehaigusi põdevatele inimestele;
— sellest on leitud ka bioühendit, millest inimorganismis tekib tugevatoimeline antioksüdant;
— selle söömine aitab pidurdada arterite lubjastumist ehk ateroskleroosi.

TOITUMISALANE INFO
100 g kohta: 33 kcal, rasvu, 0.4 g, kiudained 2.6 g, suhkrud 1.7, valke 2.8 g

HEA RETSEPT
Tänane hea retseptisoovitus on kreemine brokolisupp! Mõistlik on saadud hea teadmine kohe toidulaule lülitada ja järele proovida – saab sellest rohelisest huvitavast viljast asja või ei?! Saab ikka, lubame! See supp viib keele alla!

VAJA LÄHEB
— 400 g hakitud brokolit
— 200 g hakitud porgandit
— 200 g hakitud sellerivart
— 200 g hakitud sibulat
— 1 hakitud küüslaugu küüs
— 0,5 tl soola
— 3 spl jahu
— 200 ml köögiviljapuljongit
— 1 pakk köögikoort (nt Alpro sojakoor või Planti kaerakoor)
— 1 purk kookospiima (nt Santa Maria)
— 2 spl maitsepärmi (BonSoya)

VALMISTAMINE
Lisa pannile või poti põhja veidi õli ning hauta brokoli, porgand, seller, sibul ja küüslauk pehmeks ning lisa sool. Lisa juurde 3 spl jahu ja sega läbi, hauta veel umbes 1 minut. Lisa juurde köögiviljapuljong, köögikoor, kookospiim, maitsepärm ning sega.
Hauta suppi keskmisel kuumusel umbes 10 minutit. Kui supp on valminud ja viljad on pehmed, blenderda või purusta saumikseriga supp kreemjaks.
Mõmise mõnust ja naudi! Kõrvale passib hästi tume leivakäär!